Hoe kan ik met tags werken?

In Scibu heb je verschillende manieren om contacten te selecteren en/of te groeperen. Bijvoorbeeld voor het versturen van een (e-mail) mailing. Het is mogelijk om filters te maken of gebruik te maken van zogenaamde tags. Hier beschrijven we hoe je tags kunt gebruiken.

Wat is een tag?

Tags maken het mogelijk om snel relaties te selecteren. Een tag is een label dat je geeft aan een relatie en zichtbaar is op de relatiekaart. Een relatie kan meerdere tags hebben en op elk van de tags kan je een selectie maken.

Voordat je begint…

Om te voorkomen dat er een wildgroei van tags ontstaat dien je de tags die je wenst te gaan gebruiken vast te leggen. Dit doe je als volgt (je dient hier voldoende rechten voor te hebben).

 1. Zweef met de muis over het poppetje (Relaties) en klik op Voorkeuren
 2. Open de regel Keuzelijsten
 3. Selecteer in het eerste veld Tag
 4. Klik op + Add new record.
 5. Er wordt een nieuwe regel toegevoegd met een invoer veld in de kolom Lookup en vul de gewenste tekst in.
  (advies is om een voor jou zo kort mogelijke afkorting of code te gebruiken).
 6. Klik dan onder Wijzigen op het vinkje.

De Tag is nu toegevoegd aan de keuzelijst en kan aan een relatie worden toegekend.

 

Tags toekennen.

Dit kan op de volgende manieren.

Via de kaart van de relatie:

 1. Ga naar de kaart van de relatie. Onder de gegevens de tags in blauwe blokjes. Heeft de relatie nog geen tag dan wordt dat ook weer gegeven.
 2. Klik op het (+) teken.
 3. Een popup verschijnt met een uitklaplijst. Hierin staan de mogelijke tags. Vink de gewenste Tag(s) aan en klik op Opslaan.

Via het zoekscherm:

 1. Klik op het poppetje (relaties).
 2. Zoek de relatie en selecteer deze of maak een selectie van relaties.
 3. Klik onder Acties op de optie Voeg tag toe.
 4. Een popup verschijnt met een uitklaplijst. Hierin staan de mogelijke tags. Vink de gewenste Tag(s) aan en klik op Opslaan.

 

Zoeken op Tag

Het voordeel van tag geven is dat je hier snel op kunt zoeken. De Tags vind je terug op de kaart van de relatie weergegeven in blauwe blokjes. Je ziet in één oogopslag welke tags de klant allemaal heeft. Klik je op één van de Tags kom je in een zoekscherm met als resultaat alle relaties die deze tag hebben.

In het zoekscherm zelf kun je 2 manieren op Tags zoeken. Aan de linkerkant staan onder het kopje Tags staan alle mogelijke tags, als je op een Tag klikt krijg je weer een nieuw resultaat. Je kunt in de kolom Tag een tag invoeren waarop je wilt zoeken. Klik op Enter of op Tab om het resultaat te krijgen.

 

Tag toevoegen in details scherm.

Ook is het mogelijk om vanuit het Details zoeken scherm een bepaald detail te selecteren en hieraan een Tag toe te wijzen. De Tag wordt dan feitelijk toegekend aan de relatie die hoort bij dit detail. Dit doe je op deze manier.

 1. Zweef met de muis over het poppetje (relaties) en selecteer Zoek details.
 2. Selecteer het betreffende Detail tab aan de rechterkant in de keuzelijst.
 3. Zoek op één of meerdere details om een selectie te maken.
 4. Klik op de regel om deze te selecteren.
  (Je kunt meerdere regels selecteren door de Control toets in te drukken en dan de betreffende regels aan te klikken of door de Shift toets ingedrukt te houden en te klikken om een aantal regels in één keer te selecteren.)
 5. Klik nu op het Label label
 6. Een popup verschijnt met een uitklaplijst. Hierin staan de mogelijke tags. Selecteer de gewenste Tag en klik op (Hier kan maar één tag worden opgegeven)

Het resultaat is niet direct zichtbaar maar als je naar de kaart van de relatie gaat dan is deze tag toegevoegd onder de informatie. En hierop kun je weer zoeken. 

 

 

 

Written by Robin Dielemans dinsdag, 01 augustus 2017 Posted in Hoe kan ik...

LAATSTE NIEUWS

RECENTE TWEET

Met #Scibu heeft u het gehele bedrijfsproces in 1 systeem, 1 overzicht, geen geswitch tussen applicaties: #Qubics

Copyright © 2021 Qubics. Alle rechten voorbehouden
Het Scibu beeldmerk en naam zijn eigendom van Qubics BV